ID9: 32aftxt (32-aloldal-fenn-text)
2019. június 17. | hétfő | Laura, Alida, nevenapja
ID7: 22af270 (22-aloldal-fenn-270)
 
ID2: 12af468 (12-aloldal-fenn-468)
 
ID15: 45ajf234 (45-aloldal-jobb-fenn-234)
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
ID35: 10f234x90 ()
Adverticum banner
ID25: 52abf120x240 (52-aloldal-bal-felso-120x240)
ID26: 55abk120x240 (55-aloldal-bal-kozep-120x240)
 
Oldal.info


ID29: 62abl120x120 (62-aloldal-bal-lenn-120x120)
ID27: 57ba120x240 (57-bal-legalul-120x240 )
 
 
Kapcsolódó cikkek
Így köszöntötték Felföldi Anikót - képekben
Megkezdődtek az István, a király próbái a Budapesti Operettszínházban 
Különleges Kékszakállt mutatott be az Operettszínház
István, a király Baján - képek a nagy bejelentésről
Macskadémon költözött az Operettszínházba - képek a premierről
Képgalériák
Lili bárónő 300 party
Lili bárónő 300+1 előadás
Lili bárónő 300+1 party
Kapcsolatok
Budapesti Operettszínház

Lili bárónőt ünnepelték az Operettszínházban - képekben

Május végén, 300. alkalommal játszották Huszka Jenő, Lili bárónő című nagyoperettjét a Raktárszínházban, ünnepélyes keretek között. A jubileumi előadásra hatalmas volt az érdeklődés, ezért a különleges előadást június 06-án az Operettszínház nagyszínpadán ismételték meg. 

Adverticum banner helye

Az ötlet, hogy az előadás a 300+1 alkalomra, költözzön át a Raktárszínházból az Operettszínház nagyszínpadára, egy néző; Fejes Hajnalka ötlete volt. Az Operettszínház főigazgatója, Lőrinczy György üdvözölte az ötletet, olyannyira, hogy hálából igazgatói titulását és páholyát is felajánlotta erre az estére az ötletgazdának. A nézőtér gyorsan megtelt színészekkel, színésznőkkel, újságírókkal, és persze operett rajongókkal. Néhány rajongót Lőrinczy György személyesen is köszöntött, az előadás kezdete előtt. Köztük természetesen Fejes Hajnalkát, és egy nagyon kedves párt és kislányukat. A pár egy Lili bárónő előadáson ismerkedett meg egymással, a találkozásból szerelem, majd házasság, sőt még egy gyönyörű kislány is született, akit Lilinek kereszteltek el.

Rendhagyó szereposztás, felejthetetlen fordulatok

Az előadás nemcsak az ünnepélyes köntös miatt volt különleges. Minden pillanata egyszeri, megismételhetetlen és felejthetetlen volt. Minden színész feltűnt, aki az elmúlt 13 évben szerepelt az előadásban. Így fordulhatott elő, hogy egyszerre három primadonna és három bonviván is megjelent a színpadon.  

A történet szerint Illésházy László gróf eladósodott, hogy rendezhesse tartozását, Becsey tiszttartó segítségével eladja családja ősi birtokát az egykori festékkereskedőnek, Malomszegi bárónak (Jantyik Csaba). A gróf már távozni készülne a romos kastélyából, amikor megérkezik a nemesi címet pénzen vásárolt új tulajdonos, gyönyörű lányával, Lilivel és a lánya kérőjével, a kissé bolondos és furcsa Frédivel. A báró azt hiszi, hogy Illésházy az inas, a gróf pedig belemegy a játékba, mert beleszeret Lilibe. Izgalmas fordulat a cselekményben, hogy a báró egyébként is Illésházy László grófhoz szeretné adni a lányát, hogy ezzel szert tegyen a grófi címre, de a lány inkább az inast választja (aki valójában a gróf). Illésházy Lászlónak azonban a címen kívül nem sok egyebe maradt. Szegény, jóképű szerző, aki színházi darabok írásával próbálja keresni a kenyerét több-kevesebb sikerrel.

A különleges, jubileumi előadást Béres Attila rendező zseniális megoldásokkal, különleges érzékkel ültette át a nagyszínpadra, úgy, hogy a darab az eredeti bájából mit sem veszített.

A Becsey tiszttartót alakító Szolnoki Tibornak és Dézsy Szabó Gábornak volt egy elképesztően jól megkomponált, rendkívül jó humorral fűszerezett jelenete, amikor elválasztották egymástól a szöveget és a színpadi játékot, de ezen túl is rengeteg a jubileumra utaló vicces szófordulatot, és komikus helyzetet csempésztek még bele az előadásba. A klasszikus szöveget sokszor modern poénokkal, a színészekre utaló megjegyzésekkel is vegyítették.

Különösen nagy ovációt és vastapsot váltott ki, amikor a második felvonásban egy zseniális fordulattal, egyszer csak megszólalt a Rómeó és Júlia című musical egyik legnépszerűbb slágere. Dolhai Attila, Szabó Dávid és Kerényi Miklós Máté eufórikus hangulatban énekelte és táncolta el a "Lehetsz Király" című dalt, a közönség pedig végig tapsolt és ujjongott.

Lili bárónőt Lukács Anita, Lévai Enikő és Dancs Annamari alakította, míg szerelmét, Illésházy László grófot Dolhai Attila, Vadász Dániel, és Tarjányi Tamás keltette életre. Egyszerre, egy színpadon, nagyzenekari kísérettel szóltak a legszebb dalok. A Tündérkirálynőt egyszerre hat elképesztően tehetséges művész előadásában, nagyzenekarral hallgatni, varázslatosan szép és megismételhetetlen élmény volt. Az eredeti előadásban egyébként csupán egyetlen zongorakísérettel éneklik a művészek a klasszikus műveket, de most Kemény Gábor zenei vezető segítségével nagyzenekar kísérte a művészeket.

Az egyik legnagyobb tapsot, a táncoskomikus Frédi szerepében felbukkanó Szabó Dávid zsebelhette be magának, aki Amerikából tért haza Magyarországra, hogy részt vehessen az egyedülálló előadáson. Kerényi Miklós Mátéval egész este Szendy Szilvi kezéért versengtek, minden bajt és megpróbáltatást vállalva a művésznő kegyeiért.

A darab szubrettjét, Szendy Szilvi alakította, akinek rengeteg szórakoztató jelenetet és csodás dalokat köszönhetünk. Sasváry Clarisse művésznő, Illésházy Gróf volt kedveseként kavarja meg a szálakat. Egyrészt féltékenységből, másrészt szórakozásból. A darab végére, ahogy az operettekben ez lenni szokott ő is megtalálja a szerelmét Frédi személyében.
 

Lili bárónő 300 party

 

13 év, 300+1 előadás. A zenés színház egyik jellegzetessége, hogy a szerepek kettőzve vannak, de ez a Lili bárónő esetében nem így volt. Ennek ellenére az évek során óhatatlanul átvették színészek a stafétát egymástól. Különösen igaz ez a jelenetenként eltérő, kisebb, de annál szórakoztatóbb karaktereket egy személyben alakító szereplőre. Ezt a figurát elsőként Kiss Zoltán formálhatta meg, majd Fila Balázs, Peller Károly, Brash Bence, Víz Dávid, és Pesák Ádám bújhatott, hol a komornyik, a kocsis, vagy épp a miniszter jelmezébe.

Akad azonban olyan szereplő is, aki egymaga vitte végig az összes előadást; Lehoczky Zsuzsa, Szendy Szilvi és Jantyik Csaba.

Huszka Jenő nagyoperettje a fülbemászó dalokon, és a szerethető karaktereken túl azért is felejthetetlen, mert a mellékszereplők is rendkívül izgalmasak és szerethetőek. Különösen igaz ez a birtokot jogos örökségként követelő Illésházy bárónőkre: Agathara (Lehoczky Zsusza) és Krisztinára, akiből most három is akadt Siménfalvy Ágota, Kalocsai Zsuzsa, és Náray Erika személyében. Annyira szórakoztató, ahogy a két idős hölgy próbálja elcsavarni Malomszegi báró fejét, miközben egymással versengek, amilyet operett előadásban csak ritkán lehet látni. (Az égi társulatból Mednyánszky Ágnes figyelte a bárónők versengését, akire az egész társulat és a nézők is meleg szívvel emlékeztek. Jelenlétét az egész előadás alatt egy szál fehér rózsa szimbolizálta a színpad előtti kifutón.) Lehoczky Zsuzsa játéka az első perctől az utolsóig szenzációs. Az ember képes minden másról megfeledkezni, ha ő a színpadon van. Magára vonzza a néző tekintetét, miközben csodálatra méltóan tudja megformálni bármelyik karaktert.

A művésznőt az előadás végén külön köszöntötte a színház főigazgatója Lőrinczy György és ünnepélyesen átadta a Kálmán Imre emlékplakettet, amit Siófok önkormányzata 1998 óta adományoz minden évben olyan művésznek, aki évtizedes munkájával halhatatlanná teszi az operettet és ezzel Kálmán Imrét is.

A Lili bárónő 300+1. előadása egyszerre volt megindító, nevettető, felkavaró, euforikus és persze felejthetetlen a nézők és az alkotók számára egyaránt.

Suri Andi

Jöhet kép a 300+1 partyról és előadásról? Klikk a következő oldalra.

[2018.06.21.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Swan 2000 Beatles Roadshow menedzser zenekar [2019.06.12.]
Billentyűst keresünk! zenész » billentyűs [2019.06.03.]
apróhirdetés
ID38: 73aab300x250 (73-aloldal-alul-bal-300x250)
ID39: 74aaj300x250 (74-aloldal-alul-jobb-300x250)
ID4: 14al468 (14-aloldal-lenn-468)
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
ID31: 64akl120x120 (64-aloldal-kozep-lenn-120x120)
Adverticum banner helye
ID10: 40mf234 (40-mindenoldal_fenn_234x200 spec banner)
ID16: 46ajk234 (46-aloldal-jobb-kozep-234)

Satöbbi zenei csemegék Budapesten!
Minap úgy hozta a sors, hogy egy Satöbbi koncertre...

Punnany Massif "kompon-állva" nyitotta meg a fesztiválszezont
Az évszakok mostanság folyton...

ID17: 47ajl234 (47-aloldal-jobb-lenn-234)
Beszámoló: Újra Budapesten járt a Muse!
Csúcs volt a Chris Botti koncert Budapesten - képekben
Kísértetjárás az Operettben - Musical készült a Pendragon legendából
Hány ember lakozik Dóka Attilában?!
Kiderült milyen lesz a Budapesti Operettszínház következő évada
beszámolók még
ID17: 47ajl234 (47-aloldal-jobb-lenn-234)
ID18: 48aja234 (48-aloldal-jobb-alul-234)
ID19: 491aja234 (491-aloldal-jobb-alul-234)
ID20: 492aja234x200 (492-aloldal-jobb-alul-234)
google analitics kód helye